dinsdag 27 februari 2024
Leerlingen GO! Atheneum Klein Brabant Rh

Larven op ruimtemissie

Zes leerlingen van het GO! atheneum Klein-Brabant (AKB) in Bornem nemen dit jaar voor het eerst deel aan het internationale project CanSat. De zes bollebozen stellen zich tot doel een satelliet te bouwen met alle bijbehorende noodzakelijke subsystemen en die te laten passen in een blikje van 33 cl (ook wel de CanSat genoemd). En daarin sturen ze ook larven mee, de ruimte in. Netjes ingepast in de lessen wetenschap. Leerrijk en plezant.


Twee missies

Om de opdracht goed aan te pakken hebben de leerlingen hebben zich opgedeeld in twee teams. Elk team heeft twee missies: een primaire missie (het satellietsysteem), die is opgelegd door de organisatie en een secundaire missie, een zelfbedacht experiment uitgevoerd door je CanSat tijdens het stijgen of dalen. Als secundaire missie sturen de leerlingen larven mee in de lucht. Ze willen onderzoeken welke evolutie ze ondergaan in de lucht. Het team zoekt een antwoord op de vraag “Kunnen de larven overleven in de ruimte?”.

Team SAAS

De leerlingen van GO! atheneum Klein-Brabant kozen voor “SAAS”, als teamnaam. SAAS staat voor “Space And Astrobiology Scientists”. Het team telt zes leerlingen uit verschillende wetenschapsrichtingen van de derde graad. In oktober dienden ze een eerste voorstel in. Ze werden een van de 50 geselteerde teams. In februari haalden ze met hun eerste officiële verslag ook de volgende ronde (waarbij er 10 andere teams afvielen) en ondertussen zijn ze hard aan het werk voor de volgende deadline. Ze kregen van ESERO Belgium bovendien een budget van 500 euro waarmee ze hun minisatelliet kunnen bouwen.

Team SAAS In De Weer Met Hun Proefballon

Leerdoelen nastreven

Het team heeft al enkele interessante opdrachten gedaan. Zo werd de casing in 3D getekend en geprint en werd de interne elektronica geïnstalleerd. Hierbij kwam ook het nodige programmeerwerk aan bod. Ondertussen hebben ze ook een aantal verschillende parachutes gemaakt én getest door ze van het dak (van de brandweerkazerne) te gooien. Zo kwamen ze proefondervindelijk te weten welke parachute het meest geschikt is voor het definitieve ontwerp. Het team zal de uiteindelijke CanSat (met parachute) eerst zelf testen met behulp van een drone. Zo willen ze zich optimaal voorbereiden op de officiële raketlancering bij het ESERO-team.

Nieuwsgierig hoe het verder gaat met het project van team SAAS? Check de Instagrampagina @akb_saas.

.

GO! nieuwsbrief